Чи можливо уникнути повторного варикозу після операції?

image
17.05.2024

Міф: Після операції вени з'являться знову

Сьогодні ми поговоримо про одну з найбільших помилок щодо наслідків операції. Найчастіше питання, яке ставлять пацієнти: «Коли ви видаляєте судини, то інші вени після цього навантажуються і згодом з'являються знову?»

Операція не призводить до подальших рецидивів!

Венозна система ніг задумана природою так, щоб витримувати великі навантаження, перепади тиску і самостійно компенсувати різні зміни та порушення. Вона складається із глибокої, поверхневої системи вен і перфорантних, або сполучних, вен. Магістральні поверхневі вени – а їх дві – збирають кров лише від шкіри і підшкірної клітковини, виконуючи лише 10-15% функції. Основну роботу з повернення крові до серця виконують глибокі вени. Тому при видаленні або виключенні з кровотоку поверхневих вен потоки крові перемикаються на систему глибоких вен, що не призводить до збільшення на них навантаження. Таке перемикання відбувається непомітно і невідчутно для пацієнта і не має видимих проявів. Ми видаляємо не здорові вени, а нормалізуємо кровообіг, прибираючи ті судини, які згодом можуть призвести до ускладнень.

Чомусь ні у кого не виникає таких питань при апендициті, холециститі або аденомі. Усі органи, що вражені при цих захворюваннях, важливі, але після їх видалення людина продовжує жити далі.

Чому виникають рецидиви?

Рецидиви варикозу дійсно існують, але зазвичай вони пов'язані зі спадковою схильністю, яка супроводжує людину усе життя. Жоден із видів лікування, включаючи хірургічний, не дає абсолютної гарантії, що вени не з'являться знову. Варикозна хвороба – це хронічне захворювання, яке вимагає постійного лікування. Це можна порівняти з відвідуваннями стоматолога: один раз вилікуваний зуб не є гарантією, що карієс не виникне на іншому. Завдання хірурга полягає у тому, щоб при первинному зверненні він ретельно діагностував захворювання і підібрав необхідну тактику терапії. При хірургічному лікуванні завдання – видалити усі уражені вени, що буде максимально можливою гарантією, що вени не з'являться знову. А якщо і з'являться, то це будуть лише дрібні судини, які можна усунути уколами. Потрібен постійний контроль з УЗД і оглядами, щоб вчасно виявити будь-які зміни.

Вибір кваліфікованого фахівця є запорукою успішного лікування

Іншим важливим чинником є обґрунтований вибір фахівця. Пацієнт повинен мати достовірну інформацію про свою хворобу, знати її прояви, критично ставитися до свого стану та орієнтуватися в сучасних методах лікування. Маючи уявлення про свою хворобу, пацієнт зможе з'ясувати, який із методів лікування йому пропонують і чи відповідає це його очікуванням. Важливо уточнювати кваліфікацію фахівця, до якого ви звертаєтеся за допомогою. Хоча у нашій країні багато судинних хірургів, не всі мають спеціалізацію із сучасних методів лікування. Професійні підходи до лікування варикозу часто розділені на етапи, що іноді призводить до повторної появи варикозних вен. Важливо ставити на консультаціях якомога більше питань, з'ясовувати деталі процедур і оцінювати кваліфікацію фахівця.

Ми бажаємо вам міцного здоров'я, критичного ставлення до свого стану і якнайшвидшого одужання. Звертайтеся до професіоналів і будьте впевнені, що у медичному центрі “Медівіт” ми завжди зможемо допомогти вам на сучасному європейському рівні.

Якщо вам потрібна додаткова інформація, зв’яжіться з нами або забронюйте зустріч